/\

3 millió COACH országa leszünk?

Egyre több üzletemberrel, vagy akár fiatal pályakezdővel találkozunk, aki saját szakmájának megnevezése után büszkén mondja: „…és mellesleg coach vagyok!” Mitől lesz coach valaki? Ha valaki elvégez egy ide vonatkozó tanfolyamot, máris coach válik belőle? Ha fejleszteni próbál valakit, azonnal coach-ként tekinthetünk rá? Hallottuk már azt a mondást, hogy a coach-nak nem kell okosabbnak lennie, mint a playernek (a coaching folyamatban résztvevő személy, a coachee). Biztosan így van ez?

Azt is mondják, hogy a coachnak elég jó kérdéseket feltenni, vezetni a gondolkodást, rávezetni a playert a megoldásokra. Tényleg csak erről szól ez az egész? Vajon nem kell ehhez bizonyos területeken széles rálátással, tapasztalatokkal rendelkezni, bölcsebbnek lenni? Előrébb lenni gondolatban? Vagy elég egy mindenre ráhúzható sablon, egy kérdéssor, amit csak alkalmazni kell, és máris kézben a megoldás? Akkor meg miért van szükség a coachra? Elég lenne mindenkinek (minden playernek) végig menni ezen a struktúrán vagy a kérdéseken – akár coach nélkül is…

Mit is jelent a COACH szó? A coach: edző. Az edzőket szokták MESTERnek is hívni. Mi tesz valakit MESTERré? Azt gondolom, hogy egy-egy edzőt a tanítványai teszik MESTERré. Azok, akik elfogadják MESTERnek. Tisztelik, várják tanácsait, várják a tanításokat, melyek sokszor nem állítások, hanem kérdések formájában jelennek meg. A MESTER meg tudja mutatni, hogyan kell a dolgokat jól csinálni. Kiegyensúlyozott, bölcs – tudásának birtokában és tudatában. Valaki, aki meg tudja mondani, hogy mit érdemes csinálni. Valaki, aki ki tudja mondatni, hogyan és hova lépj tovább. Aki rá tud vezetni olyan megoldásokra, amiket még nem alkalmaztál soha.

Mi adja a COACH, a MESTER értékét? Könnyen lehet, hogy a struktúrától való eltérés, az improvizáció képessége, a ráérzés a helyzetre, az emberre. Ehhez leginkább tapasztalat kell: saját tapasztalat, megoldott ügyek és – természetesen – elkövetett hibák. A sport világával való összevetés nagyon is működik. Hány edző lett huszonévesen mester? Hány olyan élvonalbeli sportoló van, aki pályafutása után nem tudott edzőként/mesterként eredményeket elérni? Mert a COACH-ot, a MESTERt a tapasztalat, a hitelesség és a tanítványai tisztelete teszi azzá, ami… és az a rengeteg munka, siker és sikertelenség, ami az idevezető útját kíséri. 

Elérhetőségeink

Tel: +36 1 3916144

Mobil: +36 20 2036079

http://www.sensa.hu/kapcsolat/